Gdzie na świeżą rybę nad morzem?

gdzie na rybe nad morzem

Większość urlopowiczów wybierających się nad polskie morze nie wyobraża sobie nie iść, przynajmniej raz podczas swojego pobytu, na rybę. Nic dziwnego! W końcu to właśnie na pomorzu znajdziemy najwięcej smażalni. Żartobliwie można również stwierdzić, że jest ich więcej niż miejscowości wypoczynkowych. Lokale z wieloletnią tradycją, przyportowe budki czy nowoczesne restauracje – gdzie zjeść smaczną, świeżą i możliwie tanią rybę?

Smażalnia Ryb Stawros – Łeba

Smażalnia usytuowana przy ulicy Turystycznej 16 w Łebie, przyciąga nie tylko doskonale przyrządzonymi rybami oraz dodatkami, ale również przystępną ceną. O to, by goście wyszli z lokalu najedzeni i w pełni zadowoleni dba właścicielka smażalni, która odpowiedzialna jest za jakość i dobry smak potraw. Smażalnia zgarnęła wysokie opinie w gronie użytkowników serwisu TripAdvisor, a wśród Opinii Google można znaleźć taki wpis: 

– „Przepyszne i świeże, Pani wie co robi! Tatar z okonia – petarda. Do tego flądra smażona, podana na zimno w occie – gorąco polecam. Smażona tusza z turbota i filet z dorsza w zestawie z frytkami plus surówki przepyszne!”

Bar Karmazyn – Gdańsk

Prawdopodobnie najsmaczniejszą rybę w Zatoce Gdańskiej zjemy w Barze Karmazyn na przy ulicy Jantarowej 4. Ceny do najniższych nie należą, za to w karcie oprócz ryb, znajdziemy również owoce morza, zakąski, zestawy mięsne i sałatki, a także spory wybór alkoholi. Internauci zgodnie zauważają, że Bar Karmazyn warto odwiedzić zarówno latem, jak i zimą, kiedy poza sezonem można uciec od wakacyjnych tłumów urlopowiczów. Opinie są różne, ale ta poniżej, swoją szczerością, szczególnie zachęca do odwiedzenia lokalu:

– „Dawno się tak nie obżarłam i dawano mi tak wszystko nie smakowało…Co danie to lepsze…2 razy domawiałam…Krewetki pycha, Łosoś grillowany petarda, placki ziemniaczane z łososiem miazga. Nie jadam deserów, ale tu zdecydowałam się na spróbowanie dwóch – w życiu nie jadłam lepszych ❤️❤️❤️ Ceny baaardzo przystępne, obsługa bardzo miła na pewno wrócę i będę polecać ❤️ 

Tawerna Klipper – Władysławowo

W menu można znaleźć zarówno dania rybne, jak i dania mięsne. Na swojej stronie zapewniają, że można u nich skosztować świeżych ryb z własnego połowu, takich jak turbot, flądra i dorsz. Tawerna zachwyca nie tylko znakomitym smakiem i jakością potraw, ale również wystrojem, a w sezonie letnim można się spotkać z szantami, czyli muzyką na żywo. A jak to miejsce oceniają goście?

-„Wybraliśmy to miejsce bo było „na trasie” ale to jeden z tych przypadków, za które dziękuję wrzechświatowi 😉 Jedzenie pyszne, porcje duże i szybko wydane – kuchnia naprawde sprawnie tam dziala. Zupa rybna – meeeega! Myslalam ze porcja dorsza mnie pokona ale dalam rade 🙂 Urzekly mnie marynarskie stroje pracownikow 🙂 Fajny wystroj sali. No poprostu wszystko na plus. Chcę tu jeszcze wrócić!”

Smażalnia ryb ITAKA – Mielno

Lokal oferuje takie specjały jak przyrumieniony śledź Bałtycki w zalewie octowej czy treściwą zupę rybną na wywarze z ryb bałtyckich, według przepisu babci szefa kuchni, a także pierogi ze szpinakiem i łososiem z własnej wędzarni czy dorsza w zalewie limonkowej z papryką chili. Smażalnia ma także lokale w Ustce oraz Sarbinowie, a każdy z nich cieszy równie pozytywnymi opiniami, jak ten w Mielnie. 

„Fajny klimat i spoko obsługa. Klimatyczny wystrój i szybka realizacja zamówienia. Porcje przeogromne i bardzo smaczne. Szczerze określone, które ryby są świeżutkie z kutra, a które mrożone. Ceny akceptowalne. Polecam!”

Bar Przystań – Sopot

Smażalnia zlokalizowana jest zaraz przy samej plaży, co pozwala odwiedzającym rozkoszować się zarówno wyśmienitymi daniami, jak i wyjątkowym widokiem na Bałtyk. W menu znajdują się głównie ryby i owoce morza, a także dodatki i piwo beczkowe. Czego chcieć więcej? 😉

„To jest miejsce dla osób tęskniących za smakiem „dawnej” rybki. Tu nie ma eksperymentów, ani nowoczesnej kuchni. Lada z przystawkami oferuje między innymi  śledzia w oleju, w occie, z żurawiną oraz po kaszubsku i kartusku no i oczywiście tatar z łososia. Zupa rybna też jest tradycyjna – pełna rybiego mięsa. Jest również wybór ryb smażonych i pieczonych. Menu krótkie i baaardzo rybie. Osoby, które wymagają luksusowych toalet i pięknego podania muszą pamiętać, że to jest bar, a nie restauracja.”

fish 5328595 1280

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.