Gdzie zjeść w Giżycku?

Gizycko i wilkasy z lotu ptaka

Giżycko, nazywane sercem Mazur, znajduje się w województwie warmińsko-mazurskim i słusznie nazywane jest stolicą polskiego żeglarstwa, gdyż znajduje się tam aż 11 portów żeglarskich. Rokrocznie miejscowość odwiedzają tłumy turystów, chcących odetchnąć wśród łona natury, pooddychać świeżym powietrzem i rozkoszować się atrakcjami, jakie oferuje Kraina Wielkich Jezior. Przepiękna okolica nie pozwala na chwilę nudy bez względu na pogodę.

Napływ turystów z całej Polski i Europy spowodował rozbudowę ośrodków i całej infrastruktury turystycznej w tym regionie, przez co w Giżycku można znaleźć wiele atrakcji turystycznych w postaci zabytków i cudów architektury. Znajduje się tam również wiele cudownych miejsc, w których można rokoszować się smakami regionalnej kuchni i właśnie temu tematowi poświęcony jest artykuł. Poniżej znajduje się lista miejsc, do których warto się udać, by skosztować tamtejszej kuchni i nie wyjść rozczarowanym.

PodKładka Resto Bar

To restauracja powstała na Pasażu Portowym, znajdująca się przy wejściu na giżyckie molo. Pomimo swojej krótkiej historii, restauracja szybko znalazła uznanie wśród turystów. Posiada dwie kondygnacje, nowoczesne wnętrze i największy bar w mieście, a do tego posiada taras widokowy, z którego rozpościera się panorama widokowa na port Ekomarina i jezioro Niegocin. Nowoczesne menu składa się z dań z mięsa wołowego, ryby, wyławiane z czystych, mazurskich jezior oraz owoce morza. W karcie dań są także pyszne steki, burgery, włoskie makarony, a uzupełnieniem są desery i najróżniejsze trunki serwowane w barze. 

Tawerna Marina

Cieszy się dużą popularnością wśród żeglarzy, ale również turystów, podziwiających cumujące łodzie i panoramę jeziora Niegocin. Wnętrze restauracji urządzone jest na styl marynistyczny, przez co samo w sobie jest nie lada atrakcją. W kracie znajdują się dania ze świeżych ryb, swojskich pierogów z różnymi nadzieniami i regionalne placki. Degustacje wyśmienitych posiłków uprzyjemniają liczne koncerty z różnorodna muzyką.

Puzzle Smaku

Restauracja połączyła w idealny sposób tradycje kulinarne z nowoczesnością, tworząc atrakcyjne menu. Dla osób chcących poznać nowatorskie pomysły na dania jest to idealne miejsce, z puzzli regionalnych produktów szef kuchni tworzy niezapomniane, nowatorskie obrazy smaków i aromatów na tle mazurskich lasów i jezior tworzy barwną mozaikę 

Papryka

Restauracja usytuowana jest w urokliwym miejscu, tuż przy Kanale Giżyckim. Odwiedzana jest nie tylko ze względu na menu, ale również na widok obrotowego mostu i zamku krzyżackiego. Uzupełnieniem wspaniałych widoków jest kuchnia, oferująca regionalne dania, wzbogacone o nowoczesne kompozycje smakowe. 

Rybaczówka

To okazała restauracja, charakteryzująca się atrakcyjnym wystrojem, utrzymanym w klimacie rybackich chat. W menu królują ryby, wyłowione wprost z mazurskich jezior. W karcie dań znajduje się sielawa, sandacz, okoń, szczupak, a popisowymi daniami jest sum oraz pieczony pstrąg.

Karczma Stary Młyn

Znajduje się w Upałtach koło Giżycka. W młynie z przełomu XIX i XX wieku, który położony jest nad samym jeziorem, z tarasu rozciąga się cudowna panorama jeziora i lasów. Miejsce oferuje tradycyjne mazurskie potrawy stworzone na bazie naturalnych składników. Stary Młyn jest laureatem wielu nagród.

One thought on “Gdzie zjeść w Giżycku?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.