Klasyczne wersje pizzy
Klasyczne wersje pizzy powinny być podstawą menu w każdej dobrej pizzerii. Do klasycznych rodzajów pizzy, które każda szanująca się pizzeria powinna umieścić w swoim menu zaliczamy:
- marinarę;
- margheritę;
- capriciosa.
Marinara to jeden z najstarszych rodzajów pizzy. Jej nazwa nawiązuje do marynarzy, którzy po wpłynięciu do portu w Neapolu zaspokajali swój głód prostą pizzą. Marinara oprócz ciasta zawiera tylko czosnek i oregano. Podaje się ją skropioną dobrą oliwą. Margherita to chyba najbardziej znana wersja pizzy. Jest najbardziej włoska, gdyż składa się ze składników, które tworzą włoską flagę: czerwonych pomidorów, białego sera mozzarella oraz zielonych listków bazylii. Podobnie jak marinarę, podaje się ją skropioną dobrej jakości oliwą. Najważniejszym składnikiem pizzy capriciosa jest szynka. We Włoszech używa się szynki parmeńskiej. Oprócz tego na wierzchu układa się grzyby, w polskich pizzeriach są to najczęściej pieczarki. Całość uzupełniają pomidory i mozzarella.
Pizza hawajska
Jest to danie, które powstało w Kanadzie. Pizza hawajska cieszy się popularnością w wielu krajach świata. Jedynym krajem, który nie uważa jej za godną uwagi są oczywiście Włochy. Pizza hawajska ma dość specyficzny smak. Dodatek ananasów sprawił, że jest on słodki. W skład tej pizzy wchodzi także szynka.
Wiele pizzerii wychodzi dzisiaj naprzeciw kulinarnym oczekiwaniom bardzo różnych klientów i wprowadza do menu także pizzę dla tych, którzy z różnych przyczyn nie jedzą dań mięsnych. W menu każdej dobrej pizzerii znajdziemy dzisiaj więc również pizzę wegetariańską.
Napisz nam co o tym myślisz
Tomasso
10 marca 2023 o godzinie 23:08Hawajska najlepsza