Wybierając się w nasze piękne, polskie góry, oprócz niesamowitych widoków mamy również nadzieję, na skosztowanie lokalnych specjałów i przysmaków. Prawdą jest, że kuchnia góralska nie jest specjalnie wyszukana, jednakże ma w sobie coś, co przyciąga. Podstawą góralskich potraw jest kapusta, ziemniaki, zboże, jagnięcina i baranina oraz sery owcze.
Warto wiedzieć, że życie codzienne pod Tatrami było bardzo ciężkie, ze względu na trudne warunki klimatyczne i niezbyt urodzajną glebę, a codzienna ciężka praca fizyczna wymagała dużego zapotrzebowania kalorycznego, dlatego też kuchnia góralska była dość kaloryczna. Ze względu na to, że większość tradycyjnych góralskich potraw opiera się na starych, sprawdzonych przepisach, to dania chodź proste i przepyszne, są bardzo treściwe, a porcje zwykle okazałe. Poniżej zamieszczone są tradycyjne góralskie potrawy, koło których nie można przejść obojętnie, wybierając się w górskie rejony.
Oscypki
Nie ma pobytu w Zakopanem czy na Podhalu bez oscypków. Na zimno, na ciepło. Małych i dużych. Jedzonych na spacerze, na przystawkę przed obiadem i jako element przeróżnych dań, popularnych w lokalnych restauracjach. Symbol. Smak Zakopanego i okolic. Obowiązkowy punkt dla zagranicznych turystów. A jak się znudzą oscypki, zawsze w rezerwie czeka łagodniejszy bundz. Najsmaczniejszy jest w maju z wiosennego wypasu owiec.
Kwaśnica
Bardzo popularna zupa, której koniecznie trzeba spróbować, będąc pod Tatrami. Jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, posiada bardzo charakterystyczny i intensywny kwaśno-słony smak, jest lekko pikantna, mocno rozgrzewająca i sycąca. Przygotowuje się ją na bazie kiszonej kapusty oraz mięsa (jednego lub dwóch rodzajach): baraniny lub wieprzowiny, często z dodatkiem wędzonego żeberka.
Moskale
Są to placki z ugotowanych ziemniaków, mąki, wody, soli i jajka. Jest to potrawa pieczona na blasze i podawana z masłem czosnkowym, często towarzyszy jej ”król gór”, czyli oscypek.
Czosnianka
Pyszna, rozgrzewająca i trochę zapomniana tradycyjna podhalańska zupa. Gotuje się ją z ziemniaków, sporej ilości czosnku, cebuli i mięty, na talerzu dodaje się soli, czasem również topionej słoniny.
Placek po zbójnicku
Popularne danie, można go spróbować w praktycznie każdej karczmie. Tradycyjne danie kuchni góralskiej, choć obecnie popularne również w innych regionach Polski. Ma wiele cech wspólnych z plackiem po węgiersku, co dowodzi jak duży wpływ na kuchnię podhalańską miała tradycja węgierska.
Hałuski
Są to regionalne kluseczki z ziemniaków. Serwowane są z ciepłym mlekiem, lokalnym serem lub skwarkami. Obecnie trudno znaleźć restaurację, która oferowałaby tę potrawę.
Bombolki
Deserowym przysmakiem kuchni Podhala są bombolki. Są to drożdżowe kluski, które są polane roztopionym masłem i miodem.
Żętyca
Tradycyjny napój górali, uzyskiwany podczas wyrabiania serów z mleka owczego. Świeża żętyca ma słodkawy smak, ta kilkudniowa jest bardziej kwaśna. Żętyca wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych i spróbować jej możemy tylko w bacówkach w okresie wypasu owiec.
Napisz nam co o tym myślisz
fabianek
4 września 2022 o godzinie 14:30Nad morzem też jadłam pyszne górskie oscypki hihihi