logo

Gdzie na świeżą rybę nad morzem?

simplie Aktualności, Gdzie zjeść, Nad morzem 12 czerwca 2022 1
post-image

Większość urlopowiczów wybierających się nad polskie morze nie wyobraża sobie nie iść, przynajmniej raz podczas swojego pobytu, na rybę. Nic dziwnego! W końcu to właśnie na pomorzu znajdziemy najwięcej smażalni. Żartobliwie można również stwierdzić, że jest ich więcej niż miejscowości wypoczynkowych. Lokale z wieloletnią tradycją, przyportowe budki czy nowoczesne restauracje – gdzie zjeść smaczną, świeżą i możliwie tanią rybę?

Smażalnia Ryb Stawros – Łeba

Smażalnia usytuowana przy ulicy Turystycznej 16 w Łebie, przyciąga nie tylko doskonale przyrządzonymi rybami oraz dodatkami, ale również przystępną ceną. O to, by goście wyszli z lokalu najedzeni i w pełni zadowoleni dba właścicielka smażalni, która odpowiedzialna jest za jakość i dobry smak potraw. Smażalnia zgarnęła wysokie opinie w gronie użytkowników serwisu TripAdvisor, a wśród Opinii Google można znaleźć taki wpis: 

– „Przepyszne i świeże, Pani wie co robi! Tatar z okonia – petarda. Do tego flądra smażona, podana na zimno w occie – gorąco polecam. Smażona tusza z turbota i filet z dorsza w zestawie z frytkami plus surówki przepyszne!”

Bar Karmazyn – Gdańsk

Prawdopodobnie najsmaczniejszą rybę w Zatoce Gdańskiej zjemy w Barze Karmazyn na przy ulicy Jantarowej 4. Ceny do najniższych nie należą, za to w karcie oprócz ryb, znajdziemy również owoce morza, zakąski, zestawy mięsne i sałatki, a także spory wybór alkoholi. Internauci zgodnie zauważają, że Bar Karmazyn warto odwiedzić zarówno latem, jak i zimą, kiedy poza sezonem można uciec od wakacyjnych tłumów urlopowiczów. Opinie są różne, ale ta poniżej, swoją szczerością, szczególnie zachęca do odwiedzenia lokalu:

– „Dawno się tak nie obżarłam i dawano mi tak wszystko nie smakowało…Co danie to lepsze…2 razy domawiałam…Krewetki pycha, Łosoś grillowany petarda, placki ziemniaczane z łososiem miazga. Nie jadam deserów, ale tu zdecydowałam się na spróbowanie dwóch – w życiu nie jadłam lepszych ❤️❤️❤️ Ceny baaardzo przystępne, obsługa bardzo miła na pewno wrócę i będę polecać ❤️ 

Tawerna Klipper – Władysławowo

W menu można znaleźć zarówno dania rybne, jak i dania mięsne. Na swojej stronie zapewniają, że można u nich skosztować świeżych ryb z własnego połowu, takich jak turbot, flądra i dorsz. Tawerna zachwyca nie tylko znakomitym smakiem i jakością potraw, ale również wystrojem, a w sezonie letnim można się spotkać z szantami, czyli muzyką na żywo. A jak to miejsce oceniają goście?

-„Wybraliśmy to miejsce bo było „na trasie” ale to jeden z tych przypadków, za które dziękuję wrzechświatowi 😉 Jedzenie pyszne, porcje duże i szybko wydane – kuchnia naprawde sprawnie tam dziala. Zupa rybna – meeeega! Myslalam ze porcja dorsza mnie pokona ale dalam rade 🙂 Urzekly mnie marynarskie stroje pracownikow 🙂 Fajny wystroj sali. No poprostu wszystko na plus. Chcę tu jeszcze wrócić!”

Smażalnia ryb ITAKA – Mielno

Lokal oferuje takie specjały jak przyrumieniony śledź Bałtycki w zalewie octowej czy treściwą zupę rybną na wywarze z ryb bałtyckich, według przepisu babci szefa kuchni, a także pierogi ze szpinakiem i łososiem z własnej wędzarni czy dorsza w zalewie limonkowej z papryką chili. Smażalnia ma także lokale w Ustce oraz Sarbinowie, a każdy z nich cieszy równie pozytywnymi opiniami, jak ten w Mielnie. 

„Fajny klimat i spoko obsługa. Klimatyczny wystrój i szybka realizacja zamówienia. Porcje przeogromne i bardzo smaczne. Szczerze określone, które ryby są świeżutkie z kutra, a które mrożone. Ceny akceptowalne. Polecam!”

Bar Przystań – Sopot

Smażalnia zlokalizowana jest zaraz przy samej plaży, co pozwala odwiedzającym rozkoszować się zarówno wyśmienitymi daniami, jak i wyjątkowym widokiem na Bałtyk. W menu znajdują się głównie ryby i owoce morza, a także dodatki i piwo beczkowe. Czego chcieć więcej? 😉

„To jest miejsce dla osób tęskniących za smakiem „dawnej” rybki. Tu nie ma eksperymentów, ani nowoczesnej kuchni. Lada z przystawkami oferuje między innymi  śledzia w oleju, w occie, z żurawiną oraz po kaszubsku i kartusku no i oczywiście tatar z łososia. Zupa rybna też jest tradycyjna – pełna rybiego mięsa. Jest również wybór ryb smażonych i pieczonych. Menu krótkie i baaardzo rybie. Osoby, które wymagają luksusowych toalet i pięknego podania muszą pamiętać, że to jest bar, a nie restauracja.”

fish 5328595 1280

Napisz nam co o tym myślisz

  • Najlepsza ryba jest w przystani w Jastarni, kto był, ten wie

  • Komentarz

    Komentując, akceptujesz Politykę prywatności

    plaże pomorskie

    7 obiektów noclegowych blisko morza w woj. pomorskim

    19 maja, 2022
    noclegi w górach

    Tanie noclegi w Tatrach

    12 lipca, 2022
    Wyświetlenia: 130

    WPADAJ CZĘŚCIEJ!

    Zgłębiaj z nami informacje o turystyce i podróżowaniu w Polsce jak i zagranicą. Odkrywaj ciekawe miejsca i korzystaj z podpowiedzi co warto zobaczyć i dokąd wyruszyć.