logo

Tradycyjne potrawy Europy Zachodniej

simplie Aktualności, Gdzie zjeść, Za granicą 4 marca 2020 0
post-image

Kultura danego kraju to nie tylko jego historia, sztuka czy obyczaje. To także kuchnia. Ta europejska liczy sobie ponad dwa tysiące lat. To bogactwo smaków i kolorów jest częścią historii Europy oraz nieodzownym jej elementem. W zależności od regionu, dieta Europejczyków prezentuje się w rozmaitych formach.

Niekiedy pewne potrawy stają znakiem rozpoznawczym danego kraju i rozsławiają go na cały świat. Przykładem są chociażby włoskie makarony i pizza, amerykańskie hamburgery czy japońskie sushi. Aktualnie upodobania kulinarne Europejczyków przenikają się nawzajem, swój akcent mają także dania z Bliskiego Wschodu, Azji oraz coraz bardziej egzotyczne z rozmaitych części świata. Jakie są tradycyjne potrawy, które można skosztować, wybierając się do zachodniej części Europy?

Niemcy

1. Sałatka ziemniaczana, która na świecie zwyczajowo nazywana jest sałatką niemiecką, składa się z ugotowanych ziemniaków z drobno pokrojonym ogórkiem i jajkiem. Bardzo częstym dodatkiem do tej sałatki jest również boczek lub drobno pokrojona i podsmażona kiełbasa.
2. Klopsy po królewiecku to typowe danie brandenburskie, które przygotowuje się z mięsa cielęcego, jajek, bułki tartej oraz skórki cytrynowej. Podawane są z sosem śmietanowo- kaparowym.
3. Pieczona kiełbasa z curry wywodzi się z obszaru Berlina. To jedno z najpopularniejszych berlińskich dań barowych. Pod nazwą Currywurst może kryć się zarówno grillowana kiełbasa wieprzowa, jak i zwykła parówka posypana curry. Najczęściej podaje się ją z frytkami lub pszenną bułką.

Włochy

1. Pizza jest zdecydowanie najbardziej charakterystyczną potrawą tego kraju. Najlepszą włoską pizzę można dostać oczywiście w jej ojczyźnie – Neapolu. Oryginalny placek z tego regionu wyróżnia się bardzo cienkim ciastem oraz starannie wybranymi dodatkami. Do jej wyrobu używa się specjalnego rodzaju pomidorów San Marzano, uprawianych na wulkanicznych polach, na południe od wulkanu Wezuwiusz, oraz sera mozzarella z mleka bawolic, a całość wypieka się w piecach opalanych drewnem
2. Lasagne to włoskie danie w postaci dużych płatów makaronu, przełożonych mięsem i/lub warzywami i sosem. We Włoszech najczęściej używa się sosu pomidorowego lub beszamelu. Całość zapiekana jest w piekarniku.
3. Ravioli, czyli nieduże pierożki, najczęściej o kwadratowym kształcie, nadziewane serem ricotta, mięsem lub warzywami. Najczęściej jadane są z rosołem lub z sosem, np. bolognese.

Francja

1. Zupa cebulowa to najbardziej tradycyjna francuska zupa, dostępna w niemalże każdej restauracji. Gotowana jest na bulionie wołowym bądź wieprzowym i białym winie, a charakterystyczną słodycz zawdzięcza karmelizowanej cebuli. Zupę cebulową zapieka się z pszennymi grzankami posypanymi startym serem Gruyere.
2. Ślimaki traktowane są we Francji jako luksusowa przystawka. Co ciekawe, niezwykle popularne są importowane z Polski ślimaki winniczki. Serwowane są saute, z masłem czosnkowym i drobno posiekaną pietruszką. Pojawiają się one na francuskich stołach także w formie farszu, smażone lub grillowane.
3. Żabie udka podaje się, podobnie jak ślimaki, z czosnkiem, masłem i pietruszką. Udka łączy się również z białym lub czerwonym winem, pomidorami, czasem zapieka w ziołowej panierce bądź w parmezanie. Jest to niezwykle delikatne mięso, które w smaku przypomina kurczaka.

Hiszpania

1. Gazpacho to gęsta zupa, składająca się z mieszanki świeżych pomidorów, zielonej papryki, ogórków, czosnku, cebuli, octu i ziół. To idealne hiszpańskie jedzenie na lato, a także zdrowe i niskokaloryczne danie.
2. Paella jest mieszanką kurczaka lub królika (czasami obu), białej i zielonej fasoli i innych warzyw, ale owoce morza są również powszechne. Można znaleźć szereg niespodzianek, takich jak kalmary, małże , małże, krewetki lub ryby.
3. Croquetas to hiszpańskie krokiety. Głównie mają kształt mini walców lub małych piłeczek. Bazą jest sos beszamelowy, do którego dodaje się wybrany składnik, np. szynkę serrano, gotowane mięso wołowe lub z kurczaka. Może też mieć nadzienie z dorsza lub krewetek.

Napisz nam co o tym myślisz

Komentarz

Komentując, akceptujesz Politykę prywatności

wycieczki

3 sytuacje, w których ubezpieczenie turystyczne jest niezbędne

2 lutego, 2019
bilet lotniczy ubezpieczenie turystyczne

Czy warto wykupować ubezpieczenie turystyczne?

12 marca, 2020
Wyświetlenia: 89

WPADAJ CZĘŚCIEJ!

Zgłębiaj z nami informacje o turystyce i podróżowaniu w Polsce jak i zagranicą. Odkrywaj ciekawe miejsca i korzystaj z podpowiedzi co warto zobaczyć i dokąd wyruszyć.